news-details
Društvo

Lijep primjer građanskog aktivizma

Građanski aktivisti sa Utjehe su uz podršku radnika DOO Komunalne djelatnosti Bar, uredili plato na kojem se nalaze kontejneri za kućni otpad , odnosno mali vrt kojim je ovaj prostor oplemenjen prije šest godina, upravo građanskom inicijativom.

 Aktivisti su na društvenim mrežama objavilida ova zelena površina sada “sjajno izgleda”, te da je preostalo još samo da majstori Komunalnog preduzeća poprave oštećeni točak na jednom kontejneru.

-Još samo da ekipa malo bolje metla oko kontejnera, i ništa više. Spremni smo za sezonu u kojoj, ako ipak krene, treba da bas puno više pazimo na higijenu. To je ono što će turisti sada da traže od nas-poručuju aktivisti. 

Mještani, predvođeni Mišaelom Baderom, pokrenuli su 2014.  projekat "Za još ljepšu Utjehu" sa ciljem da, od jedne od tada najružnijih lokacija za odlaganje otpada pretvore u, kako su objavili, najljepše mjesto u Crnoj Gori za kontejeere.

Uz pomoć grupe volontera iz Belgije, Turističke organizacije Bar, Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG), barskih komunalaca , u tome su i uspjeli. Iste godine su za ovaj projekat dobili nacionalnu nagradu “ Wild Beauty Award”

 -Gotovo svi su tada rekli da je to bez veze ili bacanje para kroz prozor, i da će to mjesto za kratko vrijeme isto ružno izgledati.Ipak smo krenuli, rezultat, je bio fantastičan, a efekti i sada traju, sve je čisto i zeleno. Zajedno možemo i u budućnosti da čuvamo našu “divlju ljepotu” i da budemo atraktivna ali i zelena destinacija za naše turiste-kazao je Bader.

*Fotografije: Mišael Bader