news-details
Ekonomija

Gradska luka Herceg Novi “na škrgama” dočekuje sezonu

Izvor: Radio Jadran

Predstojeća sezona još uvijek je neizvjesna za gradsku luku na Škveru, budući da su svi najavljeni dolasci od aprila do sada otkazani. Nema upita ni interesovanja za dnevni najam vezova i dolazak izletničkih brodova iz Boke i Budve, a domaćim korisnicima, koji su bili na zimovniku, smanjena je cijena zakupa za 30 odsto tokom protekla dva mjeseca.

Sve to već se odrazilo na poslovanje Agencije za gazdovanje gradskom lukom, koja je od početka godine zabilježila pad prihoda od 25 odsto. Ukoliko se situacija ne promijeni od 1. jula, menadžment luke razmatra i kreditno zaduživanje, kako bi uspjeli da opstanu.

To je u razgovoru za Radio Jadran kazao direktor Agencije, Božo Ukropina:

– Ne postoji nijedan način niti marketinški niti bilo koji drugi, da možete privući gosta sa bilo koje destinacije jer je stanje takvo da sa otvaranjem granica, dolaskom ljudi iz područja koji bi dolazili kod nas kao nautičari, je jako loše. Rusija, Italija, Engleska su tri destinacije sa kojih smo imali najviše gostiju. Njihov dolazak je pod velikim znakom pitanja-ocijenio je Ukropina.

Ipak, menadžment luke počeo je, sa zakašnjenjem zbog epidemije, da sređuje luku i poboljšava uslove za boravak – ugrađeni su novi mostići, voda i struja za snabdijevanje plovila su obezbijeđeni. Međutim, luka će bez izletničkih brodova najvjerovatnije biti do sredine jula, ocjenjuje naš sagovornik:

– Imali smo najave za kraj aprila i početak maja, nekih 15 – 20 plovila, što je otkazano. Jedna ruska kompanija javila je da će razmotriti dolazak početkom oktobra, što je veoma upitno. Pitanje je što će se dešavati u Evropi do tada. Optimista sam da će ova situacija „stati“- kaže Ukropina.

Izletnički brodovi, turski guleti, ove godine sigurno neće dolaziti. Dnevni vez gradske luke do prošle godine koristilo je ukupno 16 izletničkih brodova iz Boke i Budve.

Dalje poslovanje agencije u ovom trenutku takođe je pod znakom pitanja, ali, kako kaže Ukropina, „dišu na škrge“:

– Vjerovatno ćemo se zadužiti nekim malim kreditom da premostimo ovaj period. Ako baš nikakvih prihoda ne budemo imali od sredine jula, ja zaista nemam odgovor. Možda ćemo biti na budžetu Opštine, koji je takođe opterećen. Mi smo se zaista do sada samofinansirali, ali sada ne možemo, nemamo od čega. Nažalost je tako i nemam adekvatan odgovor- priznaje Ukropina.

Ipak, Agencija ne odustaje od dodatne modernizacije luke, koja bi trebalo da dobije mali nautički centar i meteorološku stanicu, kao i pokrivenost video nadzorom čitavog akvatorijuma. Ukoliko sezona krene, ti radovi počeće nakon sezone. U suprotnom, radiće se prije i menadžment neće čekati oktobar.